WERELDKAS

Ontmoeten &

samen creëren

Onze missie

Een gezonde, groene, eerlijke wereld van morgen begint hier, nu, bij ieder van ons. Toch valt het juist daar, op het punt van hele concrete stappen zetten in je eigen dagelijkse leven, nog niet mee om het ‘anders’ te gaan doen. 

In ons eigen zoekproces naar onze relatie met de natuur en naar hoe we ons leven kunnen aanpassen om meer in balans met onze natuurlijke omgeving te leven, ervaren we dat de natuur een krachtige voedingsbodem biedt voor persoonlijke groei, ontwikkeling en levensgeluk. 

De natuur helpt je om in verbinding met je eigen kracht te gaan staan. En vanuit verbondenheid met je omgeving ben je makkelijker in staat tot liefdevolle zorg voor jezelf en je omgeving. Je echt verbinden met de natuur, brengt je dichtbij je eigen kern of essentie.

Het is onze missie om de natuur in jou te raken en om samen de wereld een beetje groener, gezonder en eerlijker te maken.

Een koepelvormige kas

Met de Wereldkas hebben we de intentie om een unieke plek te realiseren. Een koepelvormig paviljoen met een ‘WAUW’-gevoel, die  in alles zorgvuldigheid in het omgaan met onze omgeving ademt. Een plek die de intentie heeft je te raken en waar volop in verbinding met elkaar wordt gewerkt aan de gezonde, groene, eerlijke wereld van morgen. In en rond de kas trekken we  intensief op met partners zoals scholen, (stads)bewoners, bedrijven en instellingen. Partners die aanhaken op onze missie en die kunnen versterken. 

Over ons

Twee gepassioneerde ondernemers met een knalgroen hart. Allebei zo’n zeven jaar geleden gestart als zelfstandig ondernemers. Nanda na jaren werken in de toerisme sector, Marije na jaren van werken in het onderwijs en in de zorg. Nanda begon met El Kombi op het water met Stand-Up Paddeling en clean-ups. Marije begon met een mobiel afval-laboratorium dat ze uitklapte bij scholen. Inmiddels zijn we zeven jaar van mooie projecten, groene clean-ups, workshops en trainingen verder.

Lees hier meer over ons

De Wereldkas is een initiatief van Hart op Groen en El Kombi

Wat vind je in de kas?

  • In en rond de kas groeit en bloeit de stad. We ontdekken nieuwe technieken voor Urban Farming, verbouwen groenten en groen in de stad, en brengen de kas en de stad tot bloei.
  • Meals to remember: we koken met eigen producten en werken samen met lokale partners.  
  • Verhalen met een boodschap, die raken, die erom vragen om te delen en van te leren. Goodpractices, persoonlijke verhalen, storytelling die inspireert.
  • Een plek om te leren buiten de klas, in het groen met innovatieve partners. Onderwijs en bedrijfsleven mogen volop ontmoeten en samen bouwen/leren/ontdekken over  de stad van morgen;
  • Verrassende bewustwordingsactiviteiten: zero waste workshops, yoga in de kas en op het water, wild plukken, samen ouderwets groenten wecken zijn mogelijke activiteiten;
  • Evenementen waar je blij van wordt.‘Goeie gevoel evenementen’ noemen we die. Met de voeten in de aarde en het hoofd in de wind (of in de kas natuurlijk)!
  • Persoonlijke groei en ontwikkeling. Trainingen/workshops/meditatie/nature walk. In de kas is alles welkom dat ons helpt krachtig in onze eigen natuur te gaan staan.

De locatie, waar komt de Wereldkas?

We zoeken nog een (pop-up) locatie, maar we zijn ondertussen al wel druk in gesprek over een unieke plek in Alkmaar: het terrein van de oude Gasfabriek aan de Oude Helderseweg in Alkmaar. Het terrein is aangewezen als toekomstige ontwikkellocatie, maar door de aanwezigheid van de rioolwaterzuivering kan er de komende 15 jaar nog niet gebouwd worden.

Voor dit terrein is in samenwerking met een groot aantal partners een plan gemaakt voor het terrein. O.a. InHolland, Horizoncollege, GP Groot, buurtbewoners, Filmhuis Alkmaar tekenden samen een intentieverklaring om dit terrein om te toveren tot laboratorium voor nieuwe stadsontwikkeling.

Meer lezen over dit terrein en over de plannen?

De Nieuwe Energie

mei 1, 2023

POP-UP dome

april 17, 2023

Over Ons

april 17, 2023

Gestart aan GO!-NH

Op de hoogte blijven

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de Wereldkas.

Word je alvast een beetje onderdeel van onze Wereldkas community? Je kunt je hier inschrijven voor onze nieuwsbrief. We beloven je niet te spammen, maar op een leuke manier af en toe op de hoogte te houden. We werken heel graag samen namelijk en voor ons hoor jij daarbij!

    De Wereldkas wordt mede mogelijk gemaakt door: