Energie en duurzaam leven

Wanneer eet je dat?

By mei 12, 2020 juli 6th, 2021 No Comments
HET GROENTE- EN FRUITSPEL

Wanneer eet je dat?

Een groente- en fruitspel waarmee je oefent wat de seizoensgroenten- of fruitsoorten zijn

Spinazie, eet je dat in de zomer of juist in de winter? Wanneer groeit dat eigenlijk in Nederland? En prei of pompoen? We zijn gewend dat alles op ieder moment verkrijgbaar is. Maar aardbeien in de winter komen vaak van ver, en er was veel energie voor nodig om ze te produceren. En groente- en fruitsoorten bevatten vaak de meeste voedingswaarden als we ze eten wanneer het daar de ’tijd’ voor is. Lokaal eten, passend bij het seizoen is goed voor de aarde en goed voor ons. Oefen je mee door dit spel te spelen?

Het spel is geschikt voor kinderen tussen 5 en 12 jaar. Uitstekend toe te passen binnen een thema over gezonde voeding, tuinieren of milieu.

Download het spel

Vul je gegevens in en de download start automatisch
Hart op Groen verstuurt je maximaal een keer per maand een nieuwsbrief waarin we je op de hoogte houden van alle nieuwe ontwikkelingen en we onder andere de nieuwste les- en groene lifestyle tips en inspiratie voor thuis, voor school en voor in de organisatie met je delen. Wil je geen nieuwsbrief? Je kunt je eenvoudig weer afmelden.
Onderaan deze pagina vindt u een link naar het privacybeleid van Hart op Groen. We gaan graag zorgvuldig met uw gegevens om en delen deze niet met derden.

  Zo speel je het

  1

  Knip het spelbord uit.
  2

  Knip het knipvel met het afval uit en teken op het lege vel met kaartjes eventueel extra afval.
  3

  Leg de twee halve cirkels over een twisterbord en zet vast met een plakbandje. Geen twisterbord? Plak de halve cirkel aan elkaar en gebruik gewoon een dobbelsteen.
  4

  Vraag je ouders/leerkracht of de pedagogisch medewerkers van de BSO om een schaal met groente- en fruit dat jullie kunnen proeven. Laat de schaal afdekken met een theedoek, zodat je niet kunt zien wat erin zit.
  5

  Lees de spelregels die in de download zitten.

  Dit heb je nodig

  • Het spelbord en de knipvellen (download via de link hierboven)
  • Een schaar
  • Plakband
  • Als je het hebt: een twisterbord
  • Geen twisterbord? Gebruik dan een dobbelsteen.

  ♥ Tip voor leerkrachten of voor de BSO: speel dit spel met echte groente- en fruitsoorten. Zorg voor een schaal met dingen die geproefd kunnen worden. Dek de schaal af met een theedoel. Blind proeven nog te spannend? Kies dan voor een doos met gaten en laat kinderen voelen! Zorg bijvoorbeeld voor wortels waar nog aarde aan zit, bladgroenten in de stronk, doe er ook iets tussen dat ze nog niet kennen.