#TOEKOMSTSTOEL

Geef de toekomst

een stoel

ZOU DE TOEKOMST OOK DROMEN?

Om andere keuzes te maken voor een duurzame wereld van morgen is het belangrijk om de toekomst mee te wegen in de beslissingen van vandaag. Naar een idee vanuit een boek van Jan Terlouw (Het Hebzuchtgas), doen we dat letterlijk,  door een lege stoel aan te schuiven aan de vergadertafel. Die lege stoel vertegenwoordigt de toekomst, en daagt ons uit die toekomst mee te wegen.

‘Ongemakkelijk: net als de toekomst’

Houtdesigner Jan Gunneweg maakte in samenwerking met Hart op Groen deze doorgeef-toekomststoel.

Hij staat straks door heel Nederland aan de vergadertafels. Daar gaan we voor! Hij vertegenwoordigt de stem van onze kinderen en kleinkinderen – de toekomst. Als de stoel aan tafel staat blijf je je er als bedrijf, of overheid – de stoel kan overal staan – van bewust dat je in beweging moet komen. Of het nou om grootkapitaal gaat of de winkelier om de hoek. De toekomst gaat iedereen aan.

De stoel staat 1 maand aan tafel, daarna geef je de stoel weer door aan een volgende organisatie of afdeling. We hebben hem zó gemaakt dat hij heel erg mooi is, maar nét niet lekker zit. Een beetje onstabiel en ongemakkelijk: net als de toekomst. Je moet wel bewust gaan zitten en daarmee kun je niet om het doel van de stoel heen.

En wat ook echt heel tof is: er zitten verborgen vakken in de rugleuning en de zitting. In de rugleuning – dat hebben we het ‘ruggensteuntje’ genoemd – stop je een boodschap of opdracht voor het volgende bedrijf waar hij komt te staan. In de zitting, het ‘draagvlak’, zit nog een extra reminder – maar die mag pas na een maand open en we houden nog even geheim…..wat erin zit!

Wil je een doorgeef-toekomststoel of weet je een goede plek waar hij moet komen?

Ook de toekomststoel ontvangen?

Zo werkt de doorgeeftoekomststoel

1

Je krijgt de stoel voor 1 maand en geeft de stoel een plek aan tafel
2

Geef de stoel door. Sluit de stoel en stop iets in de stoel voor het bedrijf, de instelling of de organisatie die de stoel gaat ontvangen.
3

Open de rugleuning van de stoel: daarin zit een ruggensteuntje van voorgangers.
4

Stel een doel. Zet een stap, groots of klein. Een passende duurzame/circulaire stap in eigen tempo.
5

Open na een maand de zitting: de stoel heeft nog een laatste verrassing die draagvlak mee wil geven om door te gaan als de stoel weer weg is!
6

Optioneel: het bovenste deel van de stoel kan eraf. Wij graveren daarin graag je persoonlijke duurzame doelstelling. Je kunt dat deel aan de wand ophangen en er in de loop van de tijd meerdere van ophangen. Bij het doorgeven van de stoel schuiven wij er een nieuw bovendeel op! Zo laat de stoel een reminder bij je achter.

Benieuwd wat jouw voorgangers met de #TOEKOMSTSTOEL deden?

Bekijk hun verhalen op de kaart

SKOA Stichting Kinderopvang Alkmaar

  • Naam bedrijf/instelling waar de stoel staat: Stichting Kinderopvang Alkmaar (SKOA)
  • Naam betrokken medewerker: Marieke Wiringa
  • Wat gaat jou/jullie bibliotheek doen nu de Toekomststoel bij jullie staat: SKOA Alkmaar en fusiepartner Kiddies bedienen samen 1700 Alkmaarse gezinnen met kinderopvang. In de kernwaarden is opgenomen: ‘samen voor een betere wereld’ en dat dragen we nadrukkelijk samen uit. Het komende jaar werken we intensief aan een verduurzaming van de organisatie. Dat uit zich in op een andere manier inkopen doen, in de omgang met materialen, in het afvalbeleid maar ook in de programmering van de activiteiten met de kinderen waarin SKOA de komende tijd intensief samenwerkt met Hart op Groen. Na dit jaar laten we het thema niet meer los. Duurzaamheid komt in ons DNA. We vinden het heel belangrijk om de Toekomst echt een stoel te geven bij onze organisatie en we hebben de wens daar ieder jaar een stap verder in te zetten. SKOA werkt in de maand dat de stoel bij hier staat het idee uit om de kinderen meer nadrukkelijk een stem te geven in de advisering van SKOA, door een eigen ‘kinderraad’ op te richten.
  • Aan wie geef je de stoel door? Dat weten we nog niet! Daar denken we over na.

West-Friese bibliotheken, locatie Wognum

  • Naam bedrijf/instelling waar de stoel staat: Westfriese Bibliotheken locatie Wognum
  • Naam betrokken medewerker: Rosanne Kuipers-van Heerikhuize
  • Wat gaat jou/jullie bibliotheek doen nu de Toekomststoel bij jullie staat: Onze locatie is spiksplinternieuw, we zijn net geopend met een kleine vestiging in het dorp. Vanaf de start is het al heel druk. Er komen hier heel veel mensen lezen, werken, ontmoeten. We hebben een actief programma. Deze stoel reist door, maar wij hebben in samenwerking met Hart op Groen met kinderen uit de bibliotheek wel meteen een eigen versie van de toekomststoel gemaakt die we een blijvende plek in onze bibliotheek willen geven. We vinden duurzaamheid belangrijk en gaan er misschien ook nog een hoek over inrichten. Daar past de gepimpte stoel fantastisch bij.
  • Aan wie geef je de stoel door? Waarschijnlijk aan de bibliotheekvestiging in Hoorn.

De Oude Walnoot

  • Naam bedrijf/instelling waar de stoel staat: B&B en vergaderlocatie De Oude Walnoot
  • Naam ondernemer: Mariska de Boer
  • Wat gaat jou/jullie onderneming doen nu de Toekomststoel bij jullie staat: we zetten hem in de vergaderruimte en vertellen alle bedrijven die bij ons komen vergaderen het verhaal van de stoel (en of ze dus bij hun keuzes willen nadenken over de impact op volgende generaties). Ook willen we de gasten van onze Bed & Breakfast een gezonder en bewuster ontbijt serveren (en ons plasticgebruik bijvoorbeeld minderen), daarin laten we ons graag coachen door Hart Op Groen. 
  • Aan wie geef je de stoel door? Aan de Westfriese Bibliotheken die er in november mee aan de slag gaan! 

De #TOEKOMSTSTOEL wordt mede mogelijk gemaakt door: