AFVAL-LAB

Afval &

Grondstoffen

Onderzoeken, ontdekken en upcyclen

Wat weet jij van afval? Ben je je bewust van wat je zelf aan afval produceert? Heb je zicht op het afval binnen de organisatie waar je werkt? Hoe serieus is jullie organisatie bezig met een overgang naar een circulaire bedrijfsvoering? 

Scholen en kinderdagverblijven scheiden hun afval of starten daar net mee. Behoorlijk wat bedrijven maken al hele gerichte stappen richting een circulaire bedrijfsvoering. Waar je ook staat in die ontwikkeling, afval is  hoe dan ook een serieuze zaak, het is nog ingewikkeld ook. Verre van saai! 

Een openklapbaar afval-laboratorium

Het afval-lab is een bijzonder laboratorium voor onderzoeken en ontdekken. Afval krijgt met muziek en technische innovatie een tweede leven. Het lab kan op iedere plek worden uitgeklapt. We gaan aan de slag met proeven en speciale apparatuur om plastic afval te recyclen tot nieuwe producten.

Live muziek

Het afval-lab reist graag rond met muziek. Op een speelse manier verbinden we muziek aan het thema. Pianist Michiel Hoogendijk, gitarist Martijn Sikkens en percussionist Alan Dos Santos maken een feestje van iedere inzet. Een afvallied, percussie op afval, of muziekinstrumenten van afval, ze gebruiken alles om muziek mee te maken.

Het Afval-lab is onderdeel van Stichting de Groene Karavaan.

Het afval-lab voor kinderen en jongeren

Het afval-lab is geschikt voor kinderen en jongeren, en wordt vaak ingezet bij scholen, BSO’s, evenementen en op campings. Maar ook bij bibliotheken of wijkgericht met een voorlichtend karakter. 

Gekoppeld aan het afval-lab is aansluitend educatief materiaal ontwikkeld in samenwerking met INHOLLAND. En wil je met de school of BSO stap voor stap gericht beleid ontwikkelen op duurzaamheid (in educatie, in keuzes die gemaakt worden) dan is een prachtig gekoppeld programma mogelijk.

Nieuw: zou je nog meer willen leren over de plastic recycle apparatuur, en wil je zelf zo’n installatie op school (VO of PO), op de BSO of in de bibliotheek? Door de samenwerking met de Kaasfabriek/het Fablab uit Alkmaar is dat nu mogelijk!

Het afval-thema voor bedrijven

Je kennis over afval updaten? 

Op informele en interactieve wijze nemen we je mee langs de verschillende soorten afval en de vraag wat er nu eigenlijk gebeurt met ons afval? Recyclen, wat hoort nou precies waar? Hoe maken we van afval weer een grondstof? Wat zijn biologisch afbreekbare verpakkingen? Knispert dat standaard? Stellingen, discussies, vragen en antwoorden. Alles komt langs.

Met materialen en/of apparatuur uit het afval-lab verzorgt Hart op Groen workshops en trainingen op maat. Regelmatig werkt Hart op Groen daarbij samen met Zero Waste specialist Nanda van den Ham van EL KOMBI.

juli 20, 2021

Een Circulaire Maakwerkplaats voor de Onderwijsspecialisten

oktober 29, 2020

Gronduitdag voor 17 scholen

augustus 27, 2020

Kindcentrum de Vaart en bedrijfsdeurenproducent Assa Abloy

augustus 27, 2020

Museum Broeker Veiling en het afval-lab

SBO ’t Palet wordt Groener

september 6, 2019

SBO ’t Palet wordt Groener

september 6, 2019

Hart op Groen zet Kinderopvangorganisatie Kiddies uit Alkmaar Op Groen

Gemeente Zaanstad zet het Afval-lab in als communicatiemiddel in de wijk

september 6, 2019

Gemeente Zaanstad zet het Afval-lab in als communicatiemiddel in de wijk

Het afval-lab of een workshop inzetten?

Het Afval-lab of de workshops zijn te boeken voor scholen, BSO’s, bibliotheken, gemeenten, bedrijven en evenementen.

Vul onderstaand formulier in voor meer informatie.


    Het Afval-lab wordt mede mogelijk gemaakt door: